Σε όλη της την σκληρότητα αποκαλύπτεται η απάνθρωπη προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Υγείας για το δημόσιο σύστημα Υγείας, με την έξαρση των ιώσεων, του κύματος γρίπης και των κρουσμάτων covid-19. Πίσω από τις παρουσιάσεις ΜΕΘ και τις δωρεές εφοπλιστών και επιχειρήσεων, υπάρχει η σχεδόν παντελής απουσία κλινών εντατικής για τα παιδιά, με την Ελλάδα να διαθέτει για αυτά μόλις λίγες δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων, όπως εξήγησε μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, στις εφημερίες πάνε εκατοντάδες παιδιά. Υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία», είπε ο κ. Γιαννάκος.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παιδιατρικών (ΜΕΘ Παίδων) στην περιφέρεια. Υπάρχουν μόνο 18 κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε τρία νοσοκομεία, Θεσσαλονίκη (Ιπποκράτειο), Πάτρα (Πανεπιστημιακό Ρίου) και Ηράκλειο (ΠΑΓΝΗ). Η βόρεια Ελλάδα έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Είναι γεμάτα εδώ και πολλές ημέρες. Έχουμε αρκετές διακομιδές από Κοζάνη, Γρεβενά, Δράμα, Ιωάννινα, προς την Αθήνα», όπως τόνισε ο ίδιος.
Αντίθετα, «στην Αθήνα η πληρότητα των ΜΕΘ Παίδων είναι στο 50%, γιατί υπάρχουν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης). Στην περιφέρεια όμως, μόνο σε τρία νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ Παίδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες (και διαφοροποιούνται ελαφρά από τους αριθμούς που παρέθεσε ο κ. Γιαννάκος) συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, από τις οποίες:
32 στην Αττική (11 στο Αγλαΐα Κυριακού, 9 στο Αγία Σοφία, 6 στο Παίδων Πεντέλης, 6 στο Αττικό)
10 στην Θεσσαλονίκη (στο Ιπποκράτειο)
6 στην Κρήτη (στο ΠΑΓΝΗ)
7 στην Αχαΐα (στο Πανεπιστημιακό Ρίου)
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ΜΕΘ που φτιάχτηκαν την περίοδο της πανδημίας «δεν είναι για παιδιά», τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού (άλλα μεγέθη για σειρά κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως π.χ. οι αναπνευστήρες) όσο και σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού.
Ο ίδιος εξάλλου τόνισε ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχε οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δυστυχώς, στην χώρα μας η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Σαββατοκύριακα, αργίες και νύχτες “κατεβάζει ρολά” και όλοι συνωστίζονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων».